woensdag 13 juni 2012

Eerste Kickstarter project afgerond



Indie Game the Movie is klaar. Het is één van de eerste Kickstarter projecten die ik gebacked heb. Ook Wasteland 2 en MakeyMakey. Ik ben heel benieuwd naar al die nieuwe en vernieuwende ideeën.

dinsdag 29 mei 2012

Kwetsbaar meubilair op het Amstelstation

Dit weekend The Third Teacher uitgelezen. Wat een prachtige verhalen en wat een inspirerende voorbeelden. Met het uitgangspunt dat de schoolomgeving een veilige, mooie en inspirerende omgeving moet zijn om het studeren te bevorderen. Dit zijn voorbeelden van Tjep architectuur van meubels op het Amstelstation. Expres van kwetsbaar materiaal gemaakt, om mensen zich op hun gemak te laten voelen. Elianne (Facilitaire Dienst) kwam vorige week aan het team vertellen dat we op school betonnen vuilnisbakken gaan plaatsen, omdat de studenten nu alles vernielen. "Als jullie een beter idee hebben dan hou ik me aanbevolen". Veel meer prullenbakken plaatsen dus, en gezellige zitjes maken, of studenten een budget geven om een lokaal zelf in te richten, of planten neerzetten, of per lokaal een eigen vissekom, of... maar geen betonnen prullenbakken. Wat een armoedig idee!

vrijdag 18 mei 2012

Einsteinproofpercentage = 0%
 

Ai ai ai! Jouw organisatie is totaal niet Einstein-proof. Dit vormt een gevaar voor de toekomst. Lees meer over de juiste organisatie-inrichting en over het juiste leiderschap op de website Generatie Einstein.

Is jouw organisatie Einstein-proof?
Take More Quizzes

donderdag 10 mei 2012

TPACK



AV 001

Ik heb in 2002 - 2003 mijn Pedagogisch Didactische Bekwaamheid van de Haagse Hogeschool gehaald. Ik kwam toen ik op zoek was naar alle diploma papieren ook mijn eindscriptie tegen. 

De titel was AV 001, een nieuw modulenummer. Het stond voor Algemene Vorming 001, en het was het belangrijkste module van de opleiding Grafisch Vormgeven, met keurig de eindtermen er aan gehangen, en de broodnodige vakintegratie: "Bij Algemene Vorming hoort juist ook het vermogen om buiten je eigen kringetje, buiten je eigen school, buiten je eigen vakgebied te kunnen kijken." 

Vooral de conclusie is erg leuk om te lezen (en wat ben ik dan weinig veranderd...) Geschreven mei 2003 

conclusie 
Heel erg veel geleerd afgelopen jaar. De PDV cursus was vermoeiend, maar ook heel erg leerzaam. Vooral het 'op een andere manier leren'! Maar ook in mijn werk blijf ik nieuwsgierig. Een gedeelte van deze scriptie is gemaakt in MSWord, een gedeelte in QuarkXPress en een gedeelte in InDesign (en daarvan niet-gecertificeerde PDF's gemaakt om ze ook voor mensen zonder opmaakprogramma leesbaar te maken). De beste manier om een nieuw programma te leren kennen is ermee te werken. 

Mijn eigen 'buitenschoolse activiteiten' heb ik uitgebreid beschreven. Het is jammer dat ik meestal alleen een lezing bijwoon, naar presentaties ga. Voor bijna al deze activiteiten (behalve de Alessi tentoonstelling) geldt namelijk dat ze niet maanden van te voren aangekondigd worden. Daarom is het onhaalbaar om bij elke tentoonstelling, elke lezing, elke presentatie, elke prijsuitreiking een passend modulenummer te vinden, een toets te maken, eindtermen te zoeken. 

Vandaar mijn voorstel voor een nieuw modulenummer AV 001. Met wisselende eindtermen, te integreren vakken en leergebieden. 

Want ook voor docenten geldt de allerbelangrijkste eindterm van AV 001: 
De docent heeft inzicht in het proces van leren voor de lol en de lol van het leren leren. Want hoe kan je als docent het leren voor de lol en de lol van het leren leren op je studenten overbrengen als je daar de lol zelf niet van inziet?

maandag 7 mei 2012

Over de invloed van ICT op het onderwijs en op ons gedrag

Een heel interessant artikel opgestuurd gekregen door Guido. Met als belangrijkste conclusie: ja ons gedrag veranderd door ICT, mobiele devices en de dagelijkse toepassingen ervan. Ik hoef geen telefoonnummers meer uit m'n hoofd te leren, omdat ik ze invoer in mijn mobiele telefoon. Als digitale immigrant print ik vaak nog wel een Google Maps route uit, maar dat zal ongetwijfeld over een paar jaar niet meer nodig zijn (als je zeker weten altijd online kan zijn). 


Via deze blog ook terecht gekomen bij een artikel in de NY Times: Harvard en MIT gaan cursussen gratis online zetten. Om zoveel mogelijk studenten over de hele wereld te gaan bereiken.

The technology for online education, with video lesson segments, embedded quizzes, immediate feedback and student-paced learning, is evolving so quickly that those in the new ventures say the offerings are still experimental. “My guess is that what we end up doing five years from now will look very different from what we do now,” said Provost Alan M. Garber of Harvard, who will be in charge of the university’s involvement.


Heel erg spannend, dat zelfs hotshots van Harvard en MIT zeggen dat ze geen flauw idee hebben hoe online educatie er over 5 jaar uit zal gaan zien, en dat wij nu wel moeten weten hoe we dan ons ouderwetse analoge onderwijs moeten geven. 


Het gaat veranderen, maar hoe en hoeveel en hoe snel: geen flauw idee. Nu eerst verder lezen in een ouderwets boek dat ik in Berlijn heb gevonden: The Third Teacher. 79 Ways You Can Use Design To Transform Teaching & Learning. 


The Third Teacher is de omgeving. Ik ben nu bij nummer 38: Make them proud. The rich cultural traditions of a school's students offer design opportunities. Embracing them is a mark of respect that tells students that where they come from matters as much as where they're going to. Waanzinnig mooi en fascinerend boek! En zo mooi dat het een aantal beroepen samenbrengt: architecten, binnenhuisarchitecten, ontwerpers, pedagogen, docenten, studenten.

zaterdag 7 april 2012

Introductie door Wilav, de avatar van Willemijn

Een introductie op de presentatie van het individueel actieonderzoek van Willemijn Schmitz. Druk de pijl linksonder in, en luister naar wat Wilav te vertellen heeft. Inleverdatum 9 april 2012.




De Digital Natives kunnen meteen hier doorklikken naar mijn onderzoek. De Digital Immigrants kunnen beter even de gebruiksaanwijzing hier onder doorlezen.

De beste continue flow om te lezen wordt bereikt door het Beeld op Indeling notitieblok te zetten. 
Dan zie je dat de tabs de indeling van het document aangeven: je kan zo heel makkelijk met de driehoekige pijlen doorklikken naar Probleemstelling, Vraagstelling, en via Methode en Dataverwerking (3x) de geplande Verbeteracties lezen. Om te eindigen bij mijn eigen Reflectie op dit onderzoek.


Maar als je geïnteresseerd bent in de APA Bronvermeldingen van de geraadpleegde literatuur dan moet je het Beeld op Afdrukindeling zetten. Je kan ook de knoppen links onderaan gebruiken om van de ene versie naar de andere door te klikken. 


De doorlopende tekst heeft een boel hyperlinks; die sturen je door naar webpagina’s of mijn Dropbox of Googledocumenten. Bij de nieuwe webbrowser van Google Chrome gaat dat allemaal goed, dan kom je keurig op de webpagina waar de desbetreffende pdf op staat.


Bij de browser van Firefox krijg je een venster te zien waarmee je het bestand moet openen. Daarmee komt het op jouw eigen computer te staan, en dat mag natuurlijk, maar als je snel verschillende informatie door wilt surfen is dat niet echt handig.



En bij Safari gaat het helemaal mis. Daar werkt de link helemaal niet meer en komt er een onbeschrijflijk blabla op je scherm te staan.



Dit zijn de 3 browsers die ik heb uitgeprobeerd, andere oude versies van Internet Explorer kunnen ook problemen opleveren. Maar ja, als je een presentatie wilt maken met allemaal Web 2.0 toepassingen geïntegreerd in je presentatie zelf, dan zit je ook vast aan nieuwe technologieën en programma's.

Ook voor de Digital Immigrants geldt: veel plezier met de presentatie van dit onderzoek.




maandag 2 april 2012

Een eigen Nederlands sprekende avatar

Heel leuk, een lijst op Edudemic met The 35 Best Web 2.0 Classroom Tools Chosen By You. Ik gebruik er al een heel aantal, maar sommigen zijn ook nog een grote verrassing. Ik probeer ze wel allemaal uit! Glogster, Edmodo, Bubbl.us, Wallwisher, Animoto, Blabberize, het houdt niet op.
Ook Spicy Nodes, Delicious en Myebook zijn prachtig om te gebruiken. En Voki om je eigen pratende avatar te maken. Niet te geloven, met de Nederlandse stem van Claire.


En ook zo leuk: ze volgt de muis met haar ogen...





donderdag 22 maart 2012

Periode 3 Onderzoek professionele identiteit

Bij de Leerkring van 16 maart 2012 hebben we als aanloop naar ons onderzoek van periode 3 in de groep onze kernkwaliteiten doorgenomen. Eerst moest je 4 eigen kernkwaliteiten op papier zetten, daarna voegde iedereen een extra kernkwaliteit toe.


Mijn eigen kernkwaliteiten:

  • creatief
  • visueel
  • positief
  • netwerker
Toegevoegde kernkwaliteiten:
  • vernieuwend
  • enthousiast
  • gevoelig
  • non-conformistisch
  • passie-vol
  • bevlogen
  • visionair
  • dromer
Vervolgens moet je in een kernkwadrant je valkuilen, uitdagingen en allergieën benoemen. Dat ga ik nog visualiseren, maar in woorden is het ook al duidelijk: mijn grote valkuil is dat ik te ver voor de troepen uitloop, mijn allergieën zijn Kwalificatiedossiers en Examenreglementen... de uitdaging is om van die KD's en reglementen gewoon 'tags' te maken, zodat ik ermee kan leven en collega's, management en inspectie snappen waar we mee bezig zijn.  

Zoals Joost van Elten, als interim teamleider bij Grafisch Vormgeven zei: Willemijn moet je zo ver mogelijk uit de buurt van regels en reglementen houden, dan gaat ze vliegen. Maar wel iemand ernaast hebben (een teamleider of collega) die die regels en reglementen voor haar in de gaten kan houden.



Bezoek aan Studio T

Woensdag 14 maart zijn Sander Scholl, Chrisjan Peterse en ik op bezoek geweest bij Desirée Haan van Studio T in Tilburg. Dit is in Nederland de eerste MBO-school die met Virtual Action Learning is gaan werken. 


Desirée heeft vorig jaar een Masteropleiding Leren & Innoveren afgerond in Den Bosch, met als onderzoeksthema: het geven en ontvangen van peerfeedback door laat-adolescenten (16-22 jaar) in een virtuele omgeving.


Peerfeedback is één van de belangrijkste pijlers van Virtual Action Learning en het bleek ook voor MBO'ers prima te werken. Omdat het snel kan, ze kunnen elkaar in hun eigen woorden en taalgebruik vertellen wat er aan een werkstuk verbeterd kan worden, ze hoeven geen weken te wachten op een cijfer met eventueel wat didactisch verantwoorde feedback van een docent. 


En bovendien: het zelf onder woorden brengen wat er aan een werkstuk van een ander verbeterd kan worden is ook een belangrijke leerervaring.







zondag 11 maart 2012

Franse stagiaire bij Dutch Game Garden

En dan heb ik ook nog een Franse stagiaire Grafisch Vormgeven bij Dutch Game Garden zitten: Mark Pain. Die heeft een blog gemaakt over zijn Nederlandse stage-perikelen, en hij is bezig met vrijwilligerswerk via Sparked.com, the Microvolunteering Network.

Heel erg leuk, hij heeft al voor allemaal armlastige stichtingen over de hele wereld logo's ontworpen, en hij denkt er nu aan om voor zijn stageverslag een Google Map te maken met alle plaatsen die hij nu als ontwerper bereikt heeft met zijn ontwerpen. En dan natuurlijk uitgeven via issuu.com en te bestellen in een oplage van 1 bij blurb.com...

Twee opdrachten voor Oefenweb

Heel erg leuk: we hebben op dinsdag 6 maart onze eerste ideeën voor de Rekentuin gepresenteerd bij Oefenweb in Amsterdam, met de 2D stagiaires die bij Dutch Game Garden op het Neude zitten. En vrijdag kreeg ik een mail van de PR mevrouw Marlijn Bouwman: ze vonden het een erg goede presentatie, en ja, ze willen graag met onze studenten werken.

Met 2 'echte' opdrachten: één voor de Rekentuin zelf en één voor een nieuwe tuin (nog top secret...) Helemaal te gek, dit was één van mijn conclusies bij mijn literatuuronderzoek: vragen bij de Rekentuin of we niet iets aan de vormgeving mogen doen, want dat ziet er echt niet uit... en dat klopt ook, de vormgeving is bij het psychologisch onderzoek en de geprogrammeerde adaptiviteit echt een restpost geweest.

En ook leuk om te zien hoe de praktische inzet van onze MBO-studenten zo goed overkomt. Joost, de grafische vormgever van Rekentuin, geeft les aan de HvA. En die was erg gecharmeerd van de 'concept in beelden' vergeleken met de 'concept in woorden' die hij de HBO-studenten leert.

Metadata - 3

Heel interessant om ook de statistieken van een echt gebruikte blog te bekijken.
Leerlijn 3D is op 9 maart 2012 al 15.397 keer bekeken, vandaag 68 keer en de drukst bezochte dag was 17 november 2011: 589 keer bekeken!

Maar om de door de Rekentuin zo gepromote adaptieve lesmethode te kunnen bereiken heb je ook de informatie van de bezoeker nodig. Dus toch inloggen?

Maar het zou fantastisch zijn, dat je precies kan zien wat een student al gedaan heeft, en wanneer, en dat je dan kan bespreken: als je nou op de tag 'Kinect' zoekt, dan is dat het volgende onderdeel dat je voor de Leerlijn 3D moet kunnen.








Metadata - 2


Deze week door Chrisjan Peterse mederedacteur gemaakt van de Leerlijn 3D. Dan kan ik ook bij de metadata van die blog. Heel grappig om te zien hoe het werkt als je nog niet een echt 'tag'-beleid hebt: dan heb je er ook nauwelijks iets aan. Bij 3D doen ze bijvoorbeeld uitgebreid aan herkansingen, met andere opdrachten, maar daar zie je nauwelijks iets van terug. Want: herkansin herkansing Herkansingen zijn voor de computer natuurlijk 3 verschillende tags...



maandag 5 maart 2012

Metadata - 1







Dit weekend bezig geweest met metadata. Ik heb gekeken hoe metadata werken met een experimenteel wordpress-blog dat Miriam en ik opgezet hebben voor de Leerlijn Vormgeven (in navolging van de Leerlijn 3D van Chrisjan en Sander).


Waar ik echt heel erg blij van werd: als je tags aan de verschillende opdrachten gaat ophangen. Je kan dan de informatie voor de studenten 'taggen' maar natuurlijk ook de informatie voor docenten. Bijvoorbeeld de werkprocessen waar je in de verschillende opdrachten aandacht aan besteed. En moet je dan eens kijken hoe fraai dat er uit komt te zien!


Je kan zo per leerlijn een overzicht krijgen van werkprocessen waar studenten mee bezig zijn (en WP's waar ze niet mee bezig zijn zoals bijv. doelgroeponderzoek...) En zo voor de hele opleiding bepalen waar meer of minder aandacht aan moet worden besteed.

Trouwens, de Leerlijn 3D is niet meer experimenteel, die gebruiken Chrisjan en Sander al echt. De Leerlijn Vormgeven van Miriam en mij is wel experimenteel. Miriam was daar mee begonnen en had aan Marjolein gevraagd of we niet een training Wordpress konden krijgen, en toen bleek GLU-breed al een ander programma opgestart te zijn, nl. Drupal. 6 maart start de pilot daarvoor, maar ik ga ervan uit dat dit soort metadata daar ook te gebruiken zijn!

donderdag 12 januari 2012

docs.google.com







Wat handig! Een formulier opmaken in docs.google.com en dan keurig alle cijfers op een rij krijgen. Ook leuke tips van de studenten en afgestudeerden. Bijvoorbeeld: projecten een hele dag, dan kan je tenminste doorwerken. Dat moeten we gaan doorvoeren.