donderdag 22 maart 2012

Periode 3 Onderzoek professionele identiteit

Bij de Leerkring van 16 maart 2012 hebben we als aanloop naar ons onderzoek van periode 3 in de groep onze kernkwaliteiten doorgenomen. Eerst moest je 4 eigen kernkwaliteiten op papier zetten, daarna voegde iedereen een extra kernkwaliteit toe.


Mijn eigen kernkwaliteiten:

  • creatief
  • visueel
  • positief
  • netwerker
Toegevoegde kernkwaliteiten:
  • vernieuwend
  • enthousiast
  • gevoelig
  • non-conformistisch
  • passie-vol
  • bevlogen
  • visionair
  • dromer
Vervolgens moet je in een kernkwadrant je valkuilen, uitdagingen en allergieën benoemen. Dat ga ik nog visualiseren, maar in woorden is het ook al duidelijk: mijn grote valkuil is dat ik te ver voor de troepen uitloop, mijn allergieën zijn Kwalificatiedossiers en Examenreglementen... de uitdaging is om van die KD's en reglementen gewoon 'tags' te maken, zodat ik ermee kan leven en collega's, management en inspectie snappen waar we mee bezig zijn.  

Zoals Joost van Elten, als interim teamleider bij Grafisch Vormgeven zei: Willemijn moet je zo ver mogelijk uit de buurt van regels en reglementen houden, dan gaat ze vliegen. Maar wel iemand ernaast hebben (een teamleider of collega) die die regels en reglementen voor haar in de gaten kan houden.



Bezoek aan Studio T

Woensdag 14 maart zijn Sander Scholl, Chrisjan Peterse en ik op bezoek geweest bij Desirée Haan van Studio T in Tilburg. Dit is in Nederland de eerste MBO-school die met Virtual Action Learning is gaan werken. 


Desirée heeft vorig jaar een Masteropleiding Leren & Innoveren afgerond in Den Bosch, met als onderzoeksthema: het geven en ontvangen van peerfeedback door laat-adolescenten (16-22 jaar) in een virtuele omgeving.


Peerfeedback is één van de belangrijkste pijlers van Virtual Action Learning en het bleek ook voor MBO'ers prima te werken. Omdat het snel kan, ze kunnen elkaar in hun eigen woorden en taalgebruik vertellen wat er aan een werkstuk verbeterd kan worden, ze hoeven geen weken te wachten op een cijfer met eventueel wat didactisch verantwoorde feedback van een docent. 


En bovendien: het zelf onder woorden brengen wat er aan een werkstuk van een ander verbeterd kan worden is ook een belangrijke leerervaring.







zondag 11 maart 2012

Franse stagiaire bij Dutch Game Garden

En dan heb ik ook nog een Franse stagiaire Grafisch Vormgeven bij Dutch Game Garden zitten: Mark Pain. Die heeft een blog gemaakt over zijn Nederlandse stage-perikelen, en hij is bezig met vrijwilligerswerk via Sparked.com, the Microvolunteering Network.

Heel erg leuk, hij heeft al voor allemaal armlastige stichtingen over de hele wereld logo's ontworpen, en hij denkt er nu aan om voor zijn stageverslag een Google Map te maken met alle plaatsen die hij nu als ontwerper bereikt heeft met zijn ontwerpen. En dan natuurlijk uitgeven via issuu.com en te bestellen in een oplage van 1 bij blurb.com...

Twee opdrachten voor Oefenweb

Heel erg leuk: we hebben op dinsdag 6 maart onze eerste ideeën voor de Rekentuin gepresenteerd bij Oefenweb in Amsterdam, met de 2D stagiaires die bij Dutch Game Garden op het Neude zitten. En vrijdag kreeg ik een mail van de PR mevrouw Marlijn Bouwman: ze vonden het een erg goede presentatie, en ja, ze willen graag met onze studenten werken.

Met 2 'echte' opdrachten: één voor de Rekentuin zelf en één voor een nieuwe tuin (nog top secret...) Helemaal te gek, dit was één van mijn conclusies bij mijn literatuuronderzoek: vragen bij de Rekentuin of we niet iets aan de vormgeving mogen doen, want dat ziet er echt niet uit... en dat klopt ook, de vormgeving is bij het psychologisch onderzoek en de geprogrammeerde adaptiviteit echt een restpost geweest.

En ook leuk om te zien hoe de praktische inzet van onze MBO-studenten zo goed overkomt. Joost, de grafische vormgever van Rekentuin, geeft les aan de HvA. En die was erg gecharmeerd van de 'concept in beelden' vergeleken met de 'concept in woorden' die hij de HBO-studenten leert.

Metadata - 3

Heel interessant om ook de statistieken van een echt gebruikte blog te bekijken.
Leerlijn 3D is op 9 maart 2012 al 15.397 keer bekeken, vandaag 68 keer en de drukst bezochte dag was 17 november 2011: 589 keer bekeken!

Maar om de door de Rekentuin zo gepromote adaptieve lesmethode te kunnen bereiken heb je ook de informatie van de bezoeker nodig. Dus toch inloggen?

Maar het zou fantastisch zijn, dat je precies kan zien wat een student al gedaan heeft, en wanneer, en dat je dan kan bespreken: als je nou op de tag 'Kinect' zoekt, dan is dat het volgende onderdeel dat je voor de Leerlijn 3D moet kunnen.








Metadata - 2


Deze week door Chrisjan Peterse mederedacteur gemaakt van de Leerlijn 3D. Dan kan ik ook bij de metadata van die blog. Heel grappig om te zien hoe het werkt als je nog niet een echt 'tag'-beleid hebt: dan heb je er ook nauwelijks iets aan. Bij 3D doen ze bijvoorbeeld uitgebreid aan herkansingen, met andere opdrachten, maar daar zie je nauwelijks iets van terug. Want: herkansin herkansing Herkansingen zijn voor de computer natuurlijk 3 verschillende tags...



maandag 5 maart 2012

Metadata - 1







Dit weekend bezig geweest met metadata. Ik heb gekeken hoe metadata werken met een experimenteel wordpress-blog dat Miriam en ik opgezet hebben voor de Leerlijn Vormgeven (in navolging van de Leerlijn 3D van Chrisjan en Sander).


Waar ik echt heel erg blij van werd: als je tags aan de verschillende opdrachten gaat ophangen. Je kan dan de informatie voor de studenten 'taggen' maar natuurlijk ook de informatie voor docenten. Bijvoorbeeld de werkprocessen waar je in de verschillende opdrachten aandacht aan besteed. En moet je dan eens kijken hoe fraai dat er uit komt te zien!


Je kan zo per leerlijn een overzicht krijgen van werkprocessen waar studenten mee bezig zijn (en WP's waar ze niet mee bezig zijn zoals bijv. doelgroeponderzoek...) En zo voor de hele opleiding bepalen waar meer of minder aandacht aan moet worden besteed.

Trouwens, de Leerlijn 3D is niet meer experimenteel, die gebruiken Chrisjan en Sander al echt. De Leerlijn Vormgeven van Miriam en mij is wel experimenteel. Miriam was daar mee begonnen en had aan Marjolein gevraagd of we niet een training Wordpress konden krijgen, en toen bleek GLU-breed al een ander programma opgestart te zijn, nl. Drupal. 6 maart start de pilot daarvoor, maar ik ga ervan uit dat dit soort metadata daar ook te gebruiken zijn!